Aardappel Gratin

      1 reactie op Aardappel Gratin

 Van alle aardappel gerechten vind ik aardappel gratin het lekkerst, normaal koop ik die kant en klaar in de winkel. Nu heb ik voor het eerst zelf een aardappel gratin gemaakt, het recept komt van smulweb. Ik heb het recept voor 99% gevolgt. Wel heb ik de hoeveelheden wat aangepast, ik ga namelijk niet voor mezelf alleen gratin maken voor 4 personen. En heb ik andere kaas gebruikt, omdat ik andere kaas in huis had.

Wat heb je nodig voor 2 personen voor deze aardappel gratin?:
-1 grote teen knoflook
-25 gram boter
– 250 Gr. vastkokende aardappels
-125 ml slagroom
-125 ml volle melk
– 1 tl versgemalen zwarte peper
– 1 tl zout
– 1 tl nootmuskaat
– 50 gram geraspte kaas (jonge kaas)

Eerst ga je de oven voor verwarmen op 175 graden.

null
Terwijl de oven aan het voorverwarmen was heb ik de helft van de boter in de ovenschaal gedaan en die even in de oven gezet, zodat de boter smelt. Wanneer de boter gesmolten was, heb ik de ovenschaal weer uit de oven gehaald.

Dan ga je eerst het gratin mengel maken, volgens het recept moet je de boter in de ovenschaal leggen. Maar ik vond het fijner om die al te laten smelten, ook stond er in het recept om het teentje knoflook  in de ovenschaal te wrijven. Zelf vond ik het makkelijker om door de room, melk, peper, zout & nootmuskaat om het teentje knoflook te pureren en die door het mengsel te voegen.  

null
De aardappels heb ik inmiddels afgeschilt en gewassen.
null
De aardappels snij je in gelijke plakjes (zo goed als mogelijk). En doe je door het mengsel heen!
null
Vervolgens doe je de schijfjes met het mengsel in de ovenschaal, let wel op dat de schijfjes met het mengsel goed verdeelt is.
null
Je raspt de kaas en voegt deze over de aardappels en het mengsel.
null
null
Tot slot voeg je nog wat plakjes boter toe…
null
Je wacht 45 a 50 minuten.. En voila je aardappel gratin is klaar!!
null

Ik moet zeggen, dat ik iets te royaal ben geweest met de boter. Want ik had heel de boter laten smelten (ipv de helft zoals in het recept) en over de gratin had ik extra boter gedaan. Dus toen de gratin klaar was kwam er wel wat boter onder het gratin uitlopen…
Maar hij smaakt wel erg lekker moet ik zeggen!!

1 thought on “Aardappel Gratin

  1. Pingback: Gegrilde Zalm, Tzatziki & Aardappelgratin! | Bianca Online

Plaats hier je reactie :-)