DVD – Lelies

      Geen reacties op DVD – Lelies

Ik als Film & Tv serie liefhebber, plaats eigenlijk maar weinig berichten over de films of tv series die ik heel graag zie of gezien heb. Vandaag wel een post over een zeer indrukwekkende film, enkele weken geleden zag ik de Musical die op de film gebaseert was. Na de musical bestelde ik gelijk de DVD, want van de Musical was ik echt onder de indruk.

Het verhaal speelt zich af in Quebec, 1952. Waar bisschop Bilodeau brengt een bezoek aan de plaatselijke gevangenis om de biecht af te nemen aan Simon, een vroegere klasgenoot, die veertig jaar geleden levenslang kreeg wegens moord. Medegevangenen weten de bisschop op te sluiten in de kapel, waar ze hem dwingen naar een door hen opgevoerd toneelstuk te kijken. Hierin wordt nagespeeld wat er veertig jaar geleden gebeurde. Samen met zijn vriend Vallier, op wie hij hevig verliefd was, speelde Simon toen in een schoolopvoering van een stuk over Sint Sebastiaan. Bilodeau, die vergeefs Simon trachtte over te halen net als hij naar het seminarie te gaan, was de jaloerse toeschouwer van de beide verliefde toneelspelers… ‘Lilies’ is gebaseerd op een toneelstuk van een van Canada’s meest begaafde toneelschrijvers, Michel Marc Bouchard. In zeer gestileerde vorm vertelt de film over een tragische liefdesgeschiedenis, over maatschappelijke hypocrisie, verlangen, verraad en berouw. ‘Lilies’ werd bekroond met vier ‘Genies’ (de hoogste Canadesefilmprijzen) waaronder die voor Beste Film.

Wat ik zo bijzonder aan het verhaal vind is dat de film uitgebracht is in 1996 en het verhaal al veel langer bestaat maar dat het nog zo puur en zelfs in deze tijd voor een groot deel realistisch is.
De film is echt een aanrader!

Plaats hier je reactie :-)