Kerst 2015 (Ouders): Expresso-Merinquerol

      Geen reacties op Kerst 2015 (Ouders): Expresso-Merinquerol

Als toetje hadden we afgelopen kerst Expresso-Merinquerol met hazelnotenroom op. Zoals misschien sommige wel weten ben ik dol op voorgerechten en toetjes.. En eet ik eigenlijk niet vaak een toetje, hier was ik wel heel erg nieuwschierig naar! In een boekje zagen we het recept, maar kwa uitvoering lukte het niet zo als eigenlijk de bedoeling was. Maar het is lekker!!! Ik vind het naar brokking gebak (voor de Dordtenaren onder ons..)smaken en dat vond ik ook heel erg lekker.

Wat heb je ervoor nodig?

  • 95 g hazelnoten
  • 4 eieren
  • 250g fijne kristalsuiker
  • 2 espressosticks
  • 1 el heet water
  • 1 tl maizena
  • 5 el Frangelico (hazelnootlikeur, slijter)
  • 250 g mascarpone (zachte roomkaas)
  • 125 ml slagroom
  • 50 g pure chocolade 72%
  • 1 el zachte parels (zilveren) *deze hebben we niet gebruikt bij onze uitvoering*
  • 2 el Kaapse goudbessen  *deze hebben we niet gebruikt bij onze uitvoering*

20151227_203832Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed de bakvorm met bakpapier en laat het papier 1 cm boven de rand uitsteken.
  2. Rooster de hazelnoten in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak grof. Houd 1 el achter voor de garnering.
  3. Splits de eieren. Klop met een handmixer de eiwitten stijf in een schone kom. Voeg lepel voor lepel de suiker toe en blijf kloppen tot je glanzende pieken hebt. (om de merinque te maken, hiervan vind je hier ook een recept)
  4. Meng de espressopoeder met het hete water. Spatel de hazelnoten, espresso en maizena snel door het eiwit. Verdeel over de bakvorm en bak in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar. Zet de bakvorm met de meringue erin op een rooster en laat in 1½ uur helemaal afkoelen.
  5. Roer de Frangelico en mascarpone tot een egaal mengsel. Klop de slagroom stijf en spatel erdoor. Houd 4 el van de crème achter voor de garnering.
  6. Keer de meringue, bestrijk met mascarpone-roomcrème en rol op (dit lukte niet, dus hebben we gewoon een paar laagjes op elkaar gedaan). Laat tot gebruik in de koelkast opstijven.
  7. Hak de chocolade grof en smelt au bain-marie. Bestrijk de meringuerol met de rest van de crème. Zigzag met een vork de gesmolten chocolade erover. Bestrooi met de achtergehouden hazelnoten, de parels en goudbessen.

 

 

 

 

Plaats hier je reactie :-)