Kerst 2017: Gevulde aardappels met room, knoflook en tijm

Het andere aardappelgerecht was deze gevulde aardappels met room, knoflook en tijm. Wat je kan vergelijken met aardappel gratin. Alleen het ziet er anders uit en de smaak is ook wel een beetje anders. Maar de ingrediënten komen overeen met gratin. Ik moet wel zeggen omdat de aardappel zo gevuld is, vult het gerecht wel flink. Het is een zwaar gerecht.

Ingrediënten voor 6 personen:
6 à 8 middelgrote (ca. 150 gr per stuk) vastkokende aardappels
150 ml room
1 ei
1 eidooier
1 teentje knoflook
Zout, peper
Paar takjes tijm

Bereiding
Breng in een grote pan ruim water met zout aan de kook. Boen de (ongeschilde) aardappels schoon en halveer ze in de lengte. Snijd als het nodig is een klein kapje van de bolle kant, zodat de helften mooi recht staan met de snijkant naar boven.

Hol met een Parisienne boor of een theelepeltje de aardappelhelften uit tot een bootje dat overal even (ruim een halve cm) dik is.
Kook de aardappelhelften 5 à 8 minuten tot ze net gaar zijn.
Verwarm de oven voor op 200°C. Schep de aardappels voorzichtig uit de pan, laat ze uitlekken en zet ze in een ingevette ovenschaal.

Klop de room met het ei en de eidooier los, knijp de knoflook erboven en breng op smaak met zout en peper. Vul de aardappels tot de rand met het roommengsel en bak ze in de oven in ca. 10 minuten gaar en goudbruin. Haal ze uit de oven en bestrooi met gehakte tijm.

Plaats hier je reactie :-)