Kerstmenu 2014: Steak tartaar

      Geen reacties op Kerstmenu 2014: Steak tartaar

Op eerste kerstdag had ik voor mij en Denise een kerstmenu gemaakt.. Als koud voorgerechtje steak tartaar..
P1050674 P1050675
De ingrediënten die nodig zijn om de steak tartaar te maken zijn:

  • 300 g kwalitatief rundvlees (ik heb hiervoor kogelbiefstuk gekozen)
  • 1⁄2 sjalot
  • 2 zure augurken
  • 1⁄2 bussel krulpeterselie
  • 1⁄4 citroen
  • kappertjes
  • 1 scheutje Engelse saus (Worcestershiresaus)
  • tabasco
  • peper
  • zout

Zo maak je het klaar:

  • Vooraf: Het is zeer belangrijk dat je het verse vlees snijdt, en niet maalt. Zorg ervoor dat je een vlijmscherp mes gebruikt: alleen zo krijg je het beste resultaat.
    Kies ook voor een kwalitatief stuk gepelde biefstuk, bij voorkeur wat gerijpt door je slager. (dat heb ik dus niet gedaan, maar kogelbiefstuk gekocht in de supermarkt)
  • Snij het vlees eerst in dunne lapjes. Snij die lapjes vervolgens in zeer fijne reepjes, die je dan in uiterst fijne stukjes snijdt.
  • Blijf nog een tijdje snijden en hakken totdat het vlees echt fijn gehakt is. Dat kost een beetje tijd en moeite, maar het resultaat is het waard.
  • Doe het gemalen vlees in een mengschaal en maak het werkvlak waarop je het hebt versneden grondig schoon. Hou de gehakte biefstuk koel.
  • Pel de sjalot en snipper ze heel fijn.
  • Laat de kappertjes uitlekken en hak ze fijn met een scherp mes.
  • Hak de augurkjes in piepkleine stukken.
  • Doe de stukjes sjalot, kappertjes en augurken bij het vlees.
  • Spoel de krulpeterselie en snipper de blaadjes zo fijn mogelijk. Gebruik geen peterseliesteeltjes.
  • Voeg een deel van de peterseliestukjes bij het vlees en meng alles. Proef en voeg indien nodig extra peterselie toe. Je kan beter te weinig er eerst bij doen en dan nog wat erbij want eruit gaat niet.

    Voor de afwerking:

  • Schep enkele lepels mayonaise bij de vleesbereiding. Meng en doe indien nodig nog wat mayonaise bij de tartaar tot ze smeuïg is. Proef regelmatig.
    Tip: Het is belangrijk dat je voor de steak tartaar een evenwichtige verhouding van ingrediënten gebruikt. Het vlees mag niet zwemmen in de saus!
  • Voeg een scheutje Worcestershiresaus toe en enkele druppels Tabasco. Proef opnieuw en voeg indien nodig wat extra toe.
  • Druppel vlak voor het serveren het citroensap over de vleesbereiding en meng. (Wacht zeker tot het einde, want de zuren zorgen ervoor dat het vlees koud gaart.)
  • Voeg naar smaak nog een snuifje zout en wat peper toe en meng de steak tartaar een laatste keer.
  • Schep wat steak tartaar op elk bord en druk die aan tot de vorm van een dikke hamburger.

Het was best een werk om het vlees zo fijn mogelijk te maken en het ziet er misschien niet echt smakelijk uit! Maar het smaakt echt overheerlijk!!!
Zeker een aanrader om nog eens te maken!

Plaats hier je reactie :-)